13 Apr 2020

Desigur, ați mai stat zile întregi acasă, dar, cel mai probabil, erați în concediu, când copiii puteau zburda prin parcuri, mall sau la bunici când puteați ieși la iarbă verde cu prietenii, să vă relaxați prin stațiuni sau puteați evada de-acasă ca să achitați o factură sau să rezolvați o treabă…

Da’ nu-i totuna să stai atâtea zile IZOLAT în casă doar cu TINE și cu AI TĂI! Cineva îmi povestea cu haz acum două zile de o glumă care circula pe internet cu soția care, după 14 zile de izolare în casă urla la soț că clipește prea des.

Desigur, râdem pentru că înțelegem poanta: cu toții am trăit momente când statul prea mult împreună creează și multă tensiune, iar când se adaugă stresul generat de pandemie și izolare, știrile care te bombardează cu toată “apocalipsa” lor, agitația celor mici sătui și ei de decorul celor patru pereți…e și mai ușor “să iei foc”.

Și, totuși! Gândiți-vă că acuș vine vara și prognozele spun că soarele, căldura va nimici virusul așa că, în 3 luni veți reveni la rutina de dinaintea pandemiei. Imaginați-vă acum că sunteți deja în acel moment…așaaa!

Acum, din această poziție (din viitor) priviți la dumneavoastră cel de acum…oare veți simți REGRETUL că v-ați pierdut timpul și v-ați macinat nervii pentru ca ați stat prea mult, inutil și angoasant în fata televizorului sau jucându-vă ore întregi pe calculator sau burzuluindu-vă la toți din casă frustrat de tot ce nu-i cum ați fi vrut să fie?… sau, poate, veți simți  SATISFACȚIE și MÂNDRIE că, în ciuda tuturor vicisitudinilor, ați reușit să trăiți frumos și cu folos aceste timpuri.

Poate că, în sfârșit, v-ați găsit timp să faceți curat în debaraua aceea plină de vechituri și lucruri inutile adunate de câțiva ani sau ați reparat scaunul din bucătărie ce tot scârțâia de la Craciun sau v-ați jucat “cursa cu mașinuțe” pe care i-o tot promiteați fiului de vreo două luni ori. Se prea poate că ați citit cartea de pe noptieră pusă acolo de la începutul anului cand v-ați propus să citiți măcar trei pagini seara, înainte de culcare, dar încă nu i-ați deschis coperta sau, stimulat de ora de sport on-line a celui mic, l-ați luat pe umeri și v-ați apucat să faceți cu el genuflexiuni… că tot v-ați propus acest lucru încă din toamnă să faceți sport. Ori…hm!

Poate că v-ați făcut timp să ascultați pe YouTube muzica din tinerețe și, cuprins de amintiri, v-ați luat soția de mijloc și ați dansat-o (da, în timp ce pruncii râdeau de dumneavoastră și se distrau pe seama voastră). Cred că fiecare dintre noi are o listă a lui cu lucruri pe care și le tot dorea să le facă, dar nu găsea nicicând timp.

Acum am putea găsi, în sfârșit, acest timp pentru noi și ai noștri!

Isabela Alexandru psiholog/psihoterapeut pentru cuplu și familie.

Sursă foto: https://www.ibelieve.com