04 Jul 2023

Rep: De ce optează oamenii pentru călătoriile solo?

Valentina Şimon: Cred că “solo” e doar un mod de a spune. Pentru că, de fapt, în majoritatea situațiilor, oamenii caută şi în aceast mod o companie socială. De curând o amică ce s-a despărțit de soțul ei a ales o astfel de variantă last minute, din nevoia de a se regăsi/reconecta cu sine și în compania altor oameni. De unde altundeva decât din relaţii, să își poată satisface nevoia de socializare tipic umană, nevoia de conectare cu propriile valori personale care, poate de cele mai multe ori într-o relație, ajung să fie nesatisfăcute sau satisfăcute parțial spre puțin dacă este vorba de familii cu copii.

Rep: De ce majoritatea sunt femei care merg singure în concediu?

V.Ş.: Nu doar oamenii singuri, fără o relație aleg să meargă în aceste călătorii, ci și cei care doresc altfel de experiențe. Cred că este vorba şi despre oportunitatea de a explora ceea ce ne înconjoară, prin ceea ce ni se pune la dispoziție. În astfel de experienţe se întâlnesc diversele nevoi umane cu ofertele firmelor sau grupurilor tematice create tocmai în jurul unor astfel de nevoi de relaționare. Pentru o categorie de oameni este despre nevoia de a scăpa de sentimentul de singurătate, pentru alții e un mod de a schimba ceva în viața lor, iar pentru alții e pur şi simplu o altă experienţă.

Poate pentru că este mai acceptabil din punct de vedere social ca femeie să îți expui o parte din vulnerabilitatea emoțională și să verbalizezi de ce anume alegi să faci ceea ce faci. Asta nu înseamnă că bărbații nu fac și ei astfel de alegeri. Poate că acţionează mai izolat, mai de unii singuri, doar cu ei înșiși şi nu doresc atât de multă interacțiune cu alții, mai ales dacă sunt răniți emoțional. Femeile, cultural și ca fire, au o mai mare dorință de a-și da curs împlinirii nevoilor, de a lua atitudine în privința a ceva cu conotație afectivă, emoțională. Sunt convinsă că cele mai multe călătorii de acest tip au în spate povești de viață semnificative. Și dacă dorința întâlnește șansa atunci apare împlinirea nevoilor.

Da, majoritatea sunt femei care au trecut prin evenimente de viață, despărțiri recente sau poate au rămas singure din diverse motive sau încă nu au reușit/dorit să intre într-o altă relație de cuplu. Oamenii vor găsi mereu variante prin care să caute să-ți împlinească nevoile personale. Și din perspectiva mea cred că sunt binevenite astfel de oportunități. Cu doar cațiva zeci de ani în urmă era extrem de puțin acceptabil ca o femeie să călătorească neînsoțiță sau să poată să decidă pentru o așa experiență.

Rep: Constatați o creștere a nevoii de a evada din cotidian?

Da și cred că este o consecință firească a ceea ce rezultă din felul în care este construită societatea, traiul, desfășurarea vieții de zi cu zi și a celei profesionale, în special în marile orașe. Volumul de decizii personale și profesionale pe care un adult e nevoit să le ia în ziua de astăzi este considerabil mai mare față de alți ani, la care se adaugă ritmul lor. Pe de o parte suntem mai câștigați datorită tehnologiei și beneficiem de niște facilități, dar pe de alta, acestea impun inconștient un alt ritm care suprasolicită creierul, sistemul nervos și acest lucru devine vizibil în starea emoțională și în bolile care apar mai des ca la părinții noștri. Mă refer la faptul că sunt acum mai mute afecțiuni ale sistemului nervos, indiferent că e clinic, somatic sau psihologic.

Rep: Este mai mult nevoie de curaj sau de imaginație pentru a merge singur în concediu?

V.Ş.: Consider că un pic de voință și organizare sunt suficiente, iar diferența constă în faptul că unii doresc ceva prestabilit, iar alții lasă ca “drumul” să aleagă pentru ei, cazându-se din loc în loc sau mergând cu un grup organizat special pentru oameni singuri. Și aici diversele tipuri de aplicații pot fi de real ajutor, pentru că eu cred că astfel de decizii se întâlnesc, mai de grabă, în rândul persoanelor între 30 și 45 de ani care sunt familiari cu internetul.

Foto source: https://www.travelandleisure.com/