25 Apr 2024

Libertatea este un cuvânt pe care îl menționăm cu ușurință în conversațiile despre aspecte diferite ale vieţii. Cu toate acestea, este un concept mult mai complicat decât pare.
O perspectivă asupra libertăţii este că ea rezidă în mintea noastră, în emoțiile noastre şi în adâncul inimilor noastre. Conștiința noastră poate fi complet liberă de orice legătură și putem fi liberi în modul de a gândi şi de a percepe lumea, în general.
Pentru mulți dintre noi, libertatea este exprimată prin concepte banale, mai puţin eterice, la fel ca în cazul sentimentelor de apartenență, al limitelor fizice sau al apartenenţei la un anumit loc.
Libertatea mai poate fi privită sau interpretată şi din perspectivă politică. Este o persoană care trăieşte în cadrul unui anumit sistem social și politic mai puțin liberă decât cineva care, indiferent de circumstanțele sale, simte că este capabil să trăiască în afara convențiilor sau presiunilor societății?
În vremurile actuale suntem cu toții capabili să ne creăm propriile închisori personale, iar atunci când acest lucru se întâmplă, nu contează unde trăiești, propriu-zis. Cu alte cuvinte, chiar dacă te-ai născut în cea mai liberală țară din lume, ești capabil să ridici propriile garduri în jurul tău, cu mintea și inima ta, atât de puternice, încât să nu le poți dărâma singur.

În acelaşi timp, cel care îşi permite să viseze, să-şi imagineze, să creadă în sine şi în propriile idei; persoana care citește, experimentează, critică, încearcă să înțeleagă, iubește, speră și este capabilă să creeze, indiferent unde trăiește, se va simți liberă.
Adevărata libertate este în inimă, în gânduri, emoții și vise. Numai tu ai puterea de a trăi cu adevărat liber.

Aşadar, libertatea vine din interiorul nostru, prin intermediul simţirii, pasiunii, visării, căutării de perspective pozitive de viață şi recunoaşterii a celor mai intime sentimente.Mai mult, fiecare dintre noi, în singurătatea minții noastre, suntem cu adevărat liberi.

Prin urmare, este recomandabil să nu căutăm libertatea în spații fizice, naționalități, în granițele unui oraș sau ale unei țări, ci în interiorul nostru, în emoțiile, sentimentele, dragostea și formele de atașament.
Acțiuni și expresii cum ar fi: să plângi când citești o poezie, să te emoționezi la un film, să râzi la o carte, să visezi la ceea ce vrei să realizezi, să atingi obiective propuse, să fii tu însuți, reprezintă forme de manifestare a libertăţii adevărate.

Simon Institute

Sursă foto: https://mindfulbreath.sg/