25 Oct 2023
Uneori s-ar putea să pui prea multă presiune asupra ta, fără să îți dai seama.
Acest lucru poate declanşa stres mental și fizic. Unele semne că ești prea dur cu tine însuți includ angajarea în autoconfirmări negative sau faptul că ai probleme cu somnul. Deși a te strădui să fii cel mai bun nu este neapărat un lucru rău, dacă îți stabilești în mod constant standarde înalte pentru tine, s-ar putea să observi un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice.
Există semne care ar putea să îţi atragă atenţia că eşti prea dur cu tine și poate că ar fi nevoie de o pauză. De exemplu, monologul tău intern este unul negativ; te simți copleșitor de dezamăgit și furios atunci când așteptările pe care ți le-ai stabilit nu sunt îndeplinite sau stresul tău emoțional a început să se manifeste sub forma unor simptome fizice. Se poate, de asemenea, să fie afectate nivelurile de epuizare; să apară întrebări cu privire la părerea celorlalţi faţă de propria persoană; iar igiena şi grija de sine să fie reduse la minimum.
Atunci când respectul de sine are de suferit din cauza presiunii pe care o exerciţi asupra propriei persoane, te simţi, aproape constant, încordat și pe muchie de cuțit.
Unii oameni care sunt prea duri cu ei înșiși pot intra într-o stare de “scurtcircuit”, incapabili să se concentreze şi cu sentimentul că vor pierde ceva dacă nu își îndeplinesc așteptările suficient de repede.
Atunci când nu mai poţi gestiona singur situaţiile apăsătoare şi stresante, e recomandabil să apelezi la ajutor.
Valentina Şimon, psihoterapeut sistemic pentru cuplu şi familie
Sursă foto: https://www.cedars-sinai.org/