04 Mar 2022

Planurile noi ne eliberează creierul de anxietate. Pentru sănătatea noastră mintală, e important să putem ajunge, mai ales în aceste zile ciudate, după altele multe de pandemie, în situaţia de a ne concentra pe cele mai importante lucruri din viaţa noastră.

Planificarea unor activităţi care să aibă alt rol decât cel de a susţine starea de panică, poate ajuta la contracararea stresului înainte ca acesta să apară. Aşadar, ne dorim adaptare proactivă, adică o gândire orientată spre viitor, anticipaţie a unor planuri necesare pentru a face față unor potențiale greutăți sau pur şi simplu, planuri pozitive (excursii, vacanţe, programare la manichiură sau la cosmetică, întâmplări şi acţiuni pozitive).

Gândurile să fie direcţionate către realizarea de planuri. Programarea unor evenimente care urmează să se întâmple este, în sine, o recunoaștere a faptului că va exista un viitor bun, în esenţă. A scrie, efectiv, în agendă, un plan viitor, are rolul unei declaraţii puternice cu esenţă pozitivă care aduce beneficia mentale şi emoţionale, demne de luat în considerare, chiar dacă planurile, în sine, nu au o data exacta de desfăşurare. Recunoaşterea lucrurilor sau activităţilor pe care intenţionaţi să le trăiţi înseamnă anticipare cu un efect puternic de liniştire a agitaţiei interioare. În situații de criză în care panica poate să apară, cele menționate mai sus au și rolul de a creea conexiune emoțională. Încurajez constant oamenii să nu privească lucrurile liniar, unidirecțional, ci să le pună în circuit și prin sinele lor, nu doar prin minte și rațiune.

Astfel că, nu e de ajuns doar să ne explicăm rațional ce ni se întâmplă, ci avem nevoie, ca ființe umane, să și CONSUMĂM stările cu emoţii intense. În panică, starea de iminență și frica acută, cum că ni se poate întâmpla ceva rău/grav este foarte intensă și copleșitoare.

Din acest motiv, cu cât suntem mai conectati între noi, cu atât percepem mai real sentimentul de siguranță, și nu frica.

Valentina Şimon, psihoterapeut sistemic pentru cuplu şi familie

Sursă foto: https://www.buzzfeed.com