24 Feb 2022
Teme “de sezon”, în luna cu două sărbători ale iubirii, într-un interviu acordat pentru știrile Kanal D, de psihologul Valentina Șimon.
1. Cât de utile sunt site-urile şi aplicaţiile de dating?

 

V.Ş. : Acestea încurajează nevoia umană de a fi conectat, de a avea și găsi relații. Atunci când oamenii, în jurul lor, în contextul lor social și cercurile apropiate, nu găsesc o persoană pentru o relație, este util să aibă la îndemână și alte resurse sau chiar o aplicație creată în acest sens.
2. Cum să reacționăm în cazul așa-zișilor parteneri care, în realitate nu sunt ceea ce par?

 

V.Ş.: Orice libertate vine la pachet cu o responsabilitate și e greu să controlezi ce fel de oameni și cu ce comportamente vor folosi aceste aplicații. Din punctul de vedere al celui care oferă produsul, nu e rentabil să pună prea multe filtre.

 

O parte din clienți vor încerca să manipuleze și să pară ceea ce nu sunt, pentru a obține o relație.
Se vor arăta foarte disponibili, de ajutor, înțelegători, utili și vor știi, din exercițiul situației, ce profile să abordeze. Cei care au această practică știu ce cuvinte să folosească și ce să urmărească la o “potențială victimă”. Vor acționa când vor simți că există un nivel de încredere.
3. Care este profilul victimelor unor astfel de relații? Sunt naivii care cad ușor în plasă?

 

V.Ş.: În astfel de situaţii, naivitatea este mai mult o slabă dezvoltare emoțională, o experiență redusă în privința relațiilor afective. Sunt, mai degrabă persoane care au o mare nevoie de validare și confirmare și uneori simt, poate, nevoia de a salva pe cineva.
Vârsta nu contează, pot fi persoane de la 18, la 60, chiar 70 de ani.

 

Valentina Şimon, psihoterapeut sistemic pentru cuplu şi familie

 

Sursă foto: Mike Sorrentino, www.cnet.com