29 Aug 2023

Prietenia este o relație bazată pe atenţie şi grijă reciprocă, dar este și o componentă cheie a sănătății sociale, a modului în care interacționăm și relaționăm cu ceilalți. Prietenia reprezintă şansa fiecăruia dintre noi de a fi parte dintr-o comunitate, de a forma legături profunde.

Prietenia poate crește doar în contextul unor relații existente, în familie, parteneriate romantice, colegi de muncă și animale de companie.

Poate că ne dorim să avem pe cineva pe care să îl numim “cel mai bun prieten”, însă există mai multe tipuri de prietenii sănătoase și benefice. În centrul celor mai multe prietenii adevărate se află efortul comun de a menţine relaţia, de a o cultiva şi aprofunda.

Prietenii apropiați petrec timp împreună în contexte diferite și joacă mai multe roluri, testând reciproc nivelul de încredere.

Cele mai bune prietenii sunt adesea asemănătoare cu cele de familie sau cu parteneriatele romantice. Acest tip de prieteni știu aproape totul unul despre celălalt, până la cele mai jenante detalii şi știu cum să nu fie de acord, fără a-și pune în pericol relația. Cei mai buni prieteni depun efort să se afirme unul pe celălalt și să își păstreze încrederea reciprocă.

Multe prietenii de acest fel pot dura o viață întreagă, însă, de obicei, parcurg diferite niveluri de transformare, în funcţie de transformările personale ale celor implicaţi. Iar încheierea unei prietenii nu este întotdeauna un lucru rău.

Prietenia poate fi o relaţie benefică în special dacă este vorba despre influenţa reciprocă în alegerea unor comportamente sănătoase alimentare sau de stil de viaţă. De asemenea, o relaţie bună de prietenie poate ajuta la atenuarea efectelor devastatoare ale singurătății și izolării, dar şi ale unei suferinţe.

Atunci când un prieten trece printr-o perioadă dificilă are nevoie, în primul rând, de prezenţa unei persoane care să-l cunoască şi să-l îndrăgească sincer.

 

Sursă articol: therapist.com

Sursă foto:https://nolisoli.ph/