03 Feb 2023

Există copii timizi, care leagă mai greu prietenii şi, care duc cu ei, în viaţă, o formă de anxietate socială mai mult sau mai puţin evidentă. Cercetătorii din psihologie spun că temperamental, modul unei persoane de a răspunde mediului înconjurător poate fi identificat pentru prima dată la sugari, încă de la vârsta de 4 luni. Părinţii pot acorda o atenţie deosebită felului în care un bebe reacţionaează la o jucărie cu mai multe obiecte atârnate, de exemplu. Astfel, bebelușii care devin copleșiți sau tulburați emoțional ca răspuns la o astfel de jucărie, sunt cei care au cele mai mari șanse să devină timizi pe măsură ce cresc (Kagan, 1997). În schimb, bebelușii care reacționează pozitiv la aceste schimbări sau deloc au cele mai multe șanse să devină foarte sociabili, la vârstă preșcolară.

De asemenea, temperamentul unui copil se poate schimba, iar reacțiile negative ale bebelușilor la oameni obiecte și situații noi pot deveni mai puțin extreme în timp. Pe lângă asta, nu este nimic rău în a fi puțin timid. Mulți copii nevoie doar de puţin timp pentru a se adapta la mediul înconjurător, înainte de a fi pregătiți de joaca în grup.

Dacă, în schimb, aveți un copil extrem de sensibil, care nu se adaptează rapid la persoanele și locurile familiare, există soluţii de psihoterapie pentru a-l ajuta să prevină dezvoltarea problemelor de anxietate socială.

Cercetările din domeniu au demonstrat că riscul unui copil de a deveni timid scade semnificativ atunci când mama este sensibilă și răspunde în mod corespunzător la nevoile copilului. În mod similar, educația oferită de părinţi, poate juca un rol important în modul în care copiii timizi își dezvoltă un simț al moralității sau al conștiinței, în timpul copilăriei. Copiii mult mai extrovertiți sau mai “neînfricați” nu răspund întotdeauna la disciplina blândă și au nevoie de mai multă atenție atunci când încalcă regulile. (Kochanska, 1997).

În ansamblu, specialiştii sugerează că “semințele” care dezvoltă o personalitate timidă sau extrovertită sunt plantate devreme în viață și au o bază biologică puternică. Cu toate acestea, dacă aveți un copil foarte sensibil la orice tip de schimbare în mediul înconjurător, o educație plină de sensibilitate şi atenţie, care să îi permită să se adapteze la nou în ritmul propriu, l-ar putea ajuta să nu dezvolte, mai târziu, frică sau anxietate în situații sociale.

Sursa foto: https://www.firstfiveyears.org.au/