05 Sep 2023

În cazul atacurilor de panică, senzațiile fizice sunt atât de puternice încât pot fi asemănătoare cu cele ale unui atac de cord. Atacurile de panică sunt fie un simptom al unei tulburări de panică, fie o manifestare a unei stări generale de anxietate.

În cazul unui atac de panică există câteva instrumente pe care le puteţi folosi pentru ca manifestările să vă pară mai puțin înfricoșătoare:

1. Atacurile de panică apar adesea cu senzaţii de genul: furnicături, amețeli, respirație greoaie și abundenţă de gânduri. Încercările de a lupta cu aceste senzaţii, pot duce la epuizare. Deși este contraintuitiv, oferiţi-vă timp pentru a le observa şi lasaţi-vă să treceţi conştient prin episod. Astfel puteţi reduce din intensitatea lui. Încercaţi o anticipare a trăirilor.

2. Atacurile de panică vă pot face să vă simțiți că pierdeţi controlul. În astfel de situaţii, poate fi util un exerciţiu de respiraţie în care să implicaţi întregul corp. Astfel, îl puteţi conştientiza mai uşor şi îl puteţi folosi ca ancoră în realitate, în caz de nevoie. O altă modalitate de ancorare în timpul unui atac poate fi frecarea mâinilor sau a picioarelor goale pe o suprafața unui scaun, a unui covor sau a unei canapele sau strângerea în mână a unui cub de gheaţă.

3. Atunci când trăiţi un atac de panică, partea emoțională a creierului denaturează comenzile. Hormonii de stres inundă creierul și corpul trece pe modul de supraviețuire. Angajarea părţii raţionale a creierului în domolirea emisferei emoţionale este una dintre cele mai eficiente terapii pentru anxietate și panică. De exemplu, raționamentul verbal poate ajuta etichetarea şi înţelegerea senzaţiilor neplăcute, ca erori trecătoare: “Acum simt aşa, va fi neplăcut puţin, dar va trece”.

O altă modalitate de trece mai uşor peste atacul de panicăeste angajarea raţuinalului în sarcini care necesită abilități motorii sau cognitive (spălat de vase, sortat de rufe, cuvinte încrucișate etc.)

Dacă se întâmplă să aveți mai multe atacuri de panică într-o zi sau dacă constatați că sunteți în mod constant îngrijorat de faptul că aveți astfel de manifestări, aplelaţi la un profesionist în domeniul sănătății mintale. Discuţiile şi întâlnirile cu el vă pot fi de mare folos.